• Deborah Vroegop

Vijf keer vallen en weer opstaan

Bijgewerkt op: 5 aug. 2020


Het leven gaat niet zonder slag of stoot en iedereen krijgt vroeg of laat met tegenslag te maken. Hier kun je ontzettend ontmoedigd door raken. Dan kan het helpen als je de verhalen leest van mensen die veel tegenslagen in hun leven te verwerken kregen en niet opgaven. Hier zijn er vijf:


Thomas Edison


Het was zijn streven een betaalbare gloeilamp uit te vinden die langere tijd mee kon gaan en geschikt was voor massaconsumptie. Hier heeft hij jaren over gedaan.


Uiteindelijk is het hem gelukt. Hij was uitvinder van onder meer de gloeilamp en de platenspeler. Heeft meer dan 1000 patenten op zijn naam staan.


Quote: "Ik heb niet gefaald, maar gewoon 10.000 manieren uitgevonden waarop het niet werkte."


Oprah Winfrey


Een nare jeugd gehad. Oprah woonde de eerste jaren bij haar grootouders, omdat haar eigen ouders nog tieners waren toen ze geboren werd. Ze is fysiek en sexueel misbruikt, werd op school gepest, gediscrimineerd om haar huidskleur, raakte zelf ook als tiener zwanger en kreeg een miskraam. Werd afgewezen om voor de televisie te werken, maar kreeg toch bij een lokale tv-zender een programma dat uiteindelijk is uitgegroeid tot de wereldwijd bekende Oprah Winfreyshow.


Door het zakentijdschrift Forbes destijds uitgeroepen tot de machtigste beroemdheid ter wereld, met betrekking tot zowel haar inkomen als de media-aandacht die ze kreeg.


Quote: “Challenges are gifts that force us to search for a new center of gravity. Don't fight them. Just find a different way to stand."


Winston Churchill


Churchill leed zijn hele leven aan lange perioden van depressies die hij zijn ‘Black Dogs’ noemde. Zijn militaire campagnes als minister voor marine mislukten. Als hij met zijn 65ste met pensioen was gegaan, had hij de geschiedenis ingegaan als briljante mislukkeling. Wordt uiteindelijk premier van Groot Brittannië en leidt succesvol het Britse verzet tegen de Duitsers. Maar in 1945 verliest hij de verkiezingscampagne ondanks zijn succesvolle oorlogsbeleid.


Wordt in 2002 gekozen tot grootste Brit uit de geschiedenis.


Quote: “Succes is het vermogen om van mislukking naar mislukking te gaan zonder verlies van enthousiasme.”


J.K. Rowling


Na scheiding komt ze als alleenstaande moeder in de bijstand terecht. Ze schrijft in de trein. Ze stuurt het manuscript naar twaalf uitgeverijen, maar niemand wil haar boek uitgeven. De uitgever die het uiteindelijk wel wil proberen geeft haar het advies ander werk te zoeken, want ze zal volgens hem nooit van haar inkomsten als schrijfster kunnen leven.


Is uiteindelijk de rijkste vrouw van Engeland geweest door het succes van haar Harry Potter boeken die over de hele wereld gelezen worden.


Quote: “I was set free because my greatest fear had been realized, and I still had a daughter who I adored, and I had an old typewriter and a big idea. And so rock bottom became a solid foundation on which I rebuilt my life.”


Walt Disney


Walt Disney was tekenaar voor een krant, maar werd ontslagen omdat er weinig fantasie in zijn tekeningen zat. Hij richtte zijn eigen studio op dat cartoons produceerde, maar dit kwam niet van de grond en hij ging failliet. Hij richtte weer een studio op, maar ging weer failliet. Hij tekent een contract met Universal Studios, maakt het succes van Oswald, een tekenfilmfiguurtje. Er ontstaat een conflict met Universal Studios en zij behouden de rechten voor zijn succesvolle ontwerp. Ontwerpt Micky Mouse en legt dit voor aan MGM Studios. Zijn idee wordt afgekeurd. De muis zou angstaanjagend zijn. Hij gaat zelf filmpjes maken met Mickey Mouse in de hoofdrol. Dit wordt nog steeds geen succes, maar hij blijft zoeken naar de nieuwste technieken.


Uiteindelijk worden zijn films een daverend succes en gaan de hele wereld over. Hij heeft 22 Oscars gewonnen.


Quote: “All the adversity I've had in my life, all my troubles and obstacles, have strengthened me. You may not realize it when it happens, but a kick in the teeth may be the best thing in the world for you.”

113 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven