• Deborah Vroegop

Ik voel me afgeserveerd op mijn werk. Hoe ga ik hier mee om?Een vrouw, begin 50, komt bij me. Ze zit ziek thuis. Door alle spanningen op het werk gaat het niet meer. Haar werkgever biedt haar een vaststellingsovereenkomst aan. Dit voelt als afgedankt en aan de kant gezet. Niet gewaardeerd voor de jarenlange inzet en trouwe dienst die ze bewezen heeft. Het voelt oneerlijk.

En wat moet ze doen als ze straks geen baan meer heeft? Hoe komt ze met deze leeftijd nog ergens aan de bak? Ze kan alleen maar apatisch voor zich uitstaren. Geknakt, verdrietig, teleurgesteld.


We kijken samen naar wat er allemaal toe heeft geleid dat ze zich nu op dit punt in haar leven bevindt. Hoe haar opvoeding is geweest. Hoe ze geleerd heeft altijd te dienen, dienstbaar te zijn. Hoe haar overtuigingen zich in haar hebben gevormd. "Jouw mening doet er niet toe. Jij bent hier om gehoorzaam te zijn en te geven." Hoe ze ook in haar christen-zijn het idee meekreeg dat je jezelf wegcijfert en altijd moet geven en dienen.


We hebben het thema ‘grenzen stellen’ verkend. Waar ligt voor jou een grens? Kun je dat voelen? Mag je die van jezelf stellen? Hoe neem je de ruimte in die je nodig hebt? Mag je die ruimte van jezelf innemen? Wat zegt de Bijbel hier over?


Samen brachten we haar vraagstukken bij God en vroegen we Zijn leiding en hulp. Een mooi proces waarin ik soms mee ging met gesprekken met haar werkgever. Vooral stelde ik vragen die deze vrouw hielpen zich bewust te worden van bepaalde processen in haar leven en haar hielpen hier meer grip op te krijgen. Zo kwam ze weer in de ruimte en vrijheid om vanuit rust keuzes te maken en nieuwe kansen te ontdekken.