Hartcoherentie
Wat stress met je doet
Als je aan te veel spanning wordt blootgesteld, heeft stress een negatief effect. Zo kunnen bij aanhoudende, negatieve spanningen allerlei emotionele en fysieke klachten ontstaan, zoals oververmoeidheid, hoofdpijn, slecht slapen, maagklachten, hartkloppingen, gejaagd gevoel, prikkelbaarheid, huilbuien, concentratieverlies, angsten, overspannenheid, depressie of een burn-out.
Communicatie tussen hersenen, ademhaling en hart
Een techniek waar je gebruik van kunt maken wanneer je veel stress ervaart, is de hartcoherentie.
​​
Van alle processen in ons lichaam is de ademhaling uniek geregeld, omdat hij zowel wordt aangestuurd door de bewuste wil als door het autonome zenuwstelsel (het deel dat je onbewuste functies reguleert). Een regelmatige, moeiteloze ademhaling zorgt voor optimale samenwerking van je brein, je hart en je autonome zenuwstelsel. Het brengt je lichaam en hoofd van de vecht-of-vluchtstaat (stress) naar de veilige groei- of ruststaat. Bewuste ademhaling is de schakel tussen lichaam en brein. Dit principe is de basis van de hartcoherentie.
​
Hoe werkt de hartcoherentie?
In verband met auteursrechten, kan ik het filmpje niet op deze website zetten. De app 'Respiro Guide Pro' is voor ongeveer €3,50 te koop in de App Store. Voor gratis versies kun je op YouTube zoeken. Start met filmpjes voor 6 ademhalingen per minuut.
​
Met behulp van het filmpje kun je deze oefening zelf thuis doen. Zo werkt het:
​
-
Ga met behulp van de respiroguide zeven minuten lang heel regelmatig ademhalen met zes ademhalingen per minuut. Dit kan in het begin even wennen zijn, maar na een paar keer gaat het bijna vanzelf.
-
Doordat je zo regelmatig ademt, krijgt je hart een speciaal signaal waardoor het synchroon gaat lopen en een heel regelmatig ritme gaat vertonen. Dit noemen we de coherentie tussen hartslag en ademhaling.
-
In deze coherente toestand zendt je hart een signaal naar de hersenstam, die zo opdracht krijgt om stoffen aan te maken die je lichaam kalm en prettig laten aanvoelen. Geen spanning en geen angst, alleen ontspanning, ruimte en een plezierig gevoel. Dit brengt je tijdelijk in de veilige 'groeistand', in plaats van in de 'beschermingsstand' of vecht-of-vluchtstaat waarin we zo vaak verkeren.
​
​Zo voer je de hartcoherentie optimaal uit​
-
Zit rechtop, helder wakker, zodanig dat je gemakkelijk kunt ademen. Volg de stip in de video rustig met je ademhaling: adem in terwijl hij omhoog gaat en adem uit terwijl hij omlaag gaat. Adem niet te diep, maar doe het ontspannen en geef jezelf de tijd om aan het tempo te wennen. Dit kan drie minuten duren, maar ook drie hele oefeningen. Laat het in beide gevallen gewoon gebeuren.
-
Richt je aandacht op je ademhaling, terwijl je rustig de stip volgt en de achtergrondmuziek hoort.
-
Als er gedachten, gevoelens of emoties opkomen, laat ze dan gewoon gaan en hou ze niet vast. Erken ze en keer met je aandacht terug naar je ademhaling. Op deze manier zijn lichaam (body) en verstand (mind) één geheel: de body ademt rustig en de mind houdt zich alleen bezig met de ademhaling, de stip en de muziek.
-
Als je na enige tijd vanzelf je aandacht voor stip, muziek en ademhaling kwijtraakt, laat dit dan gewoon gebeuren en blijf in de rust van je kalme bewustzijn. Als de muziek plotseling stopt en je was even ‘weg’, is dit een goed teken, zolang je er maar wakker bij was.
​
Vier tot vijf uur effect van één oefening
Het positieve effect van deze oefening op je hele body en mind duurt wel vier tot vijf uur. Als je er een gewoonte van maakt om de hartcoherentie dagelijks drie keer te doen, zal het de hele dag door een groot verschil geven in hoe je die dag ervaart.